Několik zajímavých tipů jak upravit černý bez / kosmatici

VYUŽITÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTÍ ROSTLINY ČERNÉHO BEZU

  • květy černého bezu se tradičně používaly ve formě nálevu nebo masti ke zmírnění zánětů, léčbě vředů, spálenin a řezných ran
  • destilovaná bezinková voda je vynikající pleťové tonikum a čistící přípravek
  • čerstvé bezinkové listy jsou úžasným repelentem. Třel se jimi obličej, aby na něj nešel hmyz. U citlivější pleti ale pozor na alergickou reakci
  • listy se přikládaly na spánky při bolestech hlavy

POZOR!!!
Kořen a kůra bezu jsou silně projímavé a neměly by se brát bez konzultace s lékařem. Pokud jste gravidní, kořenu a kůře se raději vyhněte úplně.

BEZOVÉ NÁPOJE

Čaj proti nachlazení
Hrst sušeného bezového květu se zalije 1 litrem horké vody. Po 10 minutách louhování, čaj scedíme. Pijeme nejlépe horký. Bez se často kombinuje s jinými léčivými bylinami. Např. lipový květ, máta, vrbová kůra a další.

Odvar z kůry
5 g sušené kůry se povaří ve 1 litru vody, scedí se a ještě teplý vypije. Odvar z kůry se používá k odstranění zavodnění a při revmatismu

Objednávka_ebook_tlačítko

Odvar ze sušených bezinek
2 lžíce sušených plodů se povaří ve 1/4 litru vody, scedí se a vypije. Působí proti průjmu, je močopudný a má příznivý vliv na nervovou soustavu

PROMOKÓD PRO KONZULTACI ZDARMA HUBNEME2016

Sirup z bezinek, pomerančů a jablek
suroviny:   10 středně velkých jablek, 8 lat zralých bezinek, 1 pomeranč, 1 citron, 2 lžíce medu, 3 litru vody, 3 kg třtinového cukru
postup: jablka rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme jádřince, dáme do smaltovaného hrnce, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Pozor nemícháme. Přidáme bobulky bezinek a necháme 3 minuty dusit. Poté odstavíme a přikryté necháme pomalu vychladnout. Přecedíme přes husté sítko. Překapanou šťávu nalijeme do čistého hrnce, přivedeme k varu a za stálého míchání přidáme cukr. Když se rozpustí cukr, přidáme šťávu z pomeranče a citronu. Nakonec přidáme med. Po dosažení bodu varu šťávu ihned odstavíme a plníme do vyhřátých lahví

Osvěžující limonáda
suroviny: 2 litry svařené vody, 6 květenství bezového květu, šťáva z 1 citronu, 250g třtinového cukru a 100g medu, 1 lžíce vinného octa
postup: svařenou vodu přelijeme do větší nádoby. V teplé vodě rozmícháme cukr a ostatní suroviny. Nádobu uzavřeme a necháme stát 5 dní. Přecedíme a slijeme do lahví. Limonáda nejlépe chutná vychlazená s kolečkem citronu a kostkami ledu

Objednávka_konzultace_tlačítko

Bezinkový kompot
suroviny: 1 kg bezinek, 200 g cukru
postup: plody ve skleničkách prosypeme cukrem, setřeseme, doplníme po okraj, uzavřeme a sterilizujeme 20 minut při 80oC

Bezová šťáva z květů
suroviny: 4l vody, 40 bezinkových květů, 4 bio citrony, 50g kyseliny citronové, třtinový cukr ( na 1kg šťávy 1,25kg cukru)
postup: svaříme 4l vody, necháme vychladnout. Nasypeme do ní 40 květů bezu ( stříháme těsně pod květy, stopky jsou hořké). Nakrájíme 4 citrony na kolečka a spolu s 50g kyseliny citronové přidáme do vody s květy. Louhujeme v chladnu 24 hodin, občas zamícháme. Druhý den scedíme přes plátno, nasypeme cukr, promícháme a počkáme až se rozpustí. Nakonec šťávu plníme do lahví

TIP
Květenství bezu lze máčet v těstíčku cizrnové mouky a smažit na pánvi. Se zeleninou a přílohou z raných brambor máme skvělý oběd. Pozor stopky jsou hořké, proto při smažení stopku odstřihneme.

Komentáře