Několik zajímavých receptů jak zpracovat pampelišku, aby pomáhala

Užití pampelišky: léčba zácpy, pálení žáhy, detoxikace organismu, trávicí potíže

Tipy:

Čaj z kořene pampelišky:  pomáhá při pálení žáhy, žaludečních, trávicích a ledvinových potížích. Jednu vrchovatou čajovou lžičku sušeného kořene krátce povaříme ve ¼ litru vody a necháme 15 minut vylouhovat

Pampelišková káva:  kořen usušíme, opražíme a rozemeleme na jemný prášek. Využíváme jej jako jakoukoliv kávovinu tzn. 1 lžička prášku na hrnek nápoje (2,5 dcl)

Listy:  sbíráme od května do září. Sušíme na suchém a větraném místě, několikrát převracíme. Správně usušený list by měl mít zachovanou svěží zelenou barvu. Skladujeme je na suchém, tmavém místě v pevných papírových pytlích. Používáme na čaj nebo do čajových směsí. Mají diuretické účinky, pomáhají z těla odstraňovat kyselinu močovou, jsou vhodné při léčení dny, artritidy a revmatismu

List jako pochoutka do salátů a jarních polévek je hodnotným zdrojem vitaminu C. Ideální jsou čerstvé listy, které ještě neobsahují mléko. Listy lze zjemnit tzv. bělením

Objednávka_ebook_tlačítko

Květy a pupeny se sbírají na přípravu sirupů a medu. Lze je smažit a jsou vhodné pro přímou konzumaci. Při nemocech jater se doporučuje sníst denně 5-6 květů po dobu  1 měsíce

Pampeliškový ocet  10 květů a 20 listů pampelišky zalijeme 1 litrem vinného octa. Uzavřeme a necháme 12 dní louhovat na slunném místě. Potom scedíme a listy a květy nahradíme novými. Za 12 dnů ocet             přefiltrujeme do nové láhve. Ocet přidáváme do koupele jako tonikum. Pomáhá s kožními problémy.

Pampeliškový sirup  200 květů zalijeme 1,5 litrem vody a necháme louhovat do druhého dne. Poté scedíme přes   gázu, vymačkáme, přidáme 2 citrony nakrájené na kostičky a 1,5 kg cukru. Vaříme za          občasného míchání do zhoustnutí. Ještě teplý sirup plníme do skleniček. Uzavřeme, uložíme do temna. Sirup pomáhá při nachlazení a je dobrý na trávení.

PROMOKÓD PRO KONZULTACI ZDARMA HUBNEME2016

Detoxikace organismu  po dobu 3 týdnů pít čaj z mladých lístků pampelišek. Čaj lze doplnit pojídáním listů, později pupenů či květů.

Smažené pampelišky  pupeny i květy je možné obalit v trojobalu a usmažit jako kulinářskou lahůdku.

Objednávka_konzultace_tlačítko

Komentáře