Pampeliška – rostlina měsíce května a symbol jara

Pampeliška je velmi často proklínaný plevel s pozoruhodnými léčebnými vlastnostmi.
Roste všude kolem nás. Zahradníky je považována za jeden z nejúpornějších plevelů, bylinkáři ji považují za jeden z nejúčinnějších přírodních léků, který je velmi dobře dostupný.

Pochází ze střední Asie a anglické lidové jméno „piss-a-bed“ (počůraná postel) naznačuje, že se tam dlouho používala jako diuretikum.

Kde všude pomáhá?

  • podporuje trávení
  • zlepšuje činnost srdce
  • má pozitivní vliv na krevní oběh i čištění krve
  • hořčiny pomáhají tvořit žluč, ulehčují její průtok do dvanácterníku a uvolňují napětí ve žlučových cestách.
  • regeneruje játra
  • zlepšuje peristaltiku střev, usnadňuje vyprazdňování, zrychluje látkovou výměnu
  • působí jako podpůrný prostředek při hubnutí
  • dokáže dokonale tělo odvodnit a vyčistit, bez nežádoucích účinků

Jak je možné, že tato rostlina, proti které zahradníci zbrojí rok co rok, je jednou z nejúčinnějších přírodních léků?

 

Objednávka_ebook_tlačítko

Protože
Obsahuje soubor léčivých látek, Vitaminy B2, C, D, provitamín A, třísloviny, fytosteroly, inulin, sliz, aminokyseliny,soli sodíku, draslíku,manganu, síry, kyselinu křemičitou a fosfor. Obsahuje i hořčiny – taraxin, taraxasterin a laktupikrin.

Z Pampelišky můžeme využívat všechny její části:
Kořen sbíráme časně zjara před rozkvětem (březen-duben) nebo na podzim po odkvětu (září-říjen). Po vyrytí jej očistíme a sušíme při teplotě do 50 stupňů Celsia. Správně usušený kořen je snadno lámavý a na lomu bílý. Nesmí zapáchat a má slabě nahořklou chuť. Skladujeme jej na temném a suchém místě v papírovém obalu.

V příštím týdnu na našem blogu najdete několik užitečných receptů z pampelišky.

Objednávka_konzultace_tlačítko

Komentáře