Recepty na jarní DETOXikační kůru z kopřiv

DETOXikační čistící kůry provádíme nejlépe na jaře, většinou trvají 2-3 týdny a pomáhají po zimě tzv. nastartovat tělo.

Kopřivová očista:

Každý den ráno, na lačno, půl hodiny před snídaní se vypije jeden šálek čaje z kopřivy. Přes den další dva šálky čaje. Pije se neslazený, ale lze do něj pro zlepšení chuti přimíchat trochu heřmánku nebo máty.

Příprava: 1 vrchovatou lžičku sušené kopřivy spaříme 2 dcl vroucí vody.  Necháme krátce vyluhovat a pijeme.

Kopřivová šťáva z čerstvých rostlin:

Natrhané mladé výhonky kopřiv (hrst) opereme pod studenou vodou. Rozmixujeme s 1,5 dcl vody a vypijeme.  Nebo v odšťavňovači připravíme šťávu, kterou zředíme vodou. Pro zlepšení chuti lze kombinovat s jinými zeleninovými či ovocnými šťávami.

Směs na čištění krve:

Smícháme 30g měsíčku, 10g kopřivy, 10g řebříčku. Jednu čajovou lžičku spaříme 0,25l vřelé vody a krátce vyluhujeme. Pijeme 2-3x denně pomalu po doušcích.

Jarní zelená hostina:

Pro kuchyňskou úpravu sbíráme na jaře první výhonky, později jen nejmladší vrcholy a listy. Dobře je propereme a pokud kopřiva při krájení hodně pálí, krátce ji spaříme vroucí vodou.

Z kopřiv lze připravit výborný špenát, jarní zelenou polévku, nasekané lístky můžeme přidávat do nádivek, omelet či omáček.

Kopřivová polévka:

Ingredience: 1l studené vody, zeleninový bujón Wurzl, 3 hrsti pokrájených a spařených kopřiv, 1 menší brokolice, mrkev nakrájená na malé kousky, sůl, pepř.

Příprava: Do studené vody dáme bujon, brokolici a mrkev. Vaříme do měkka. Asi 4 min. před koncem vaření přidáme kopřivu, sůl a pepř. Pro dochucení můžeme přidat i rozkvedlané vejce nebo rýžové nudle.

Kopřivový špenát:

Ingredience: 2 lžíce tuku, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 hrsti nasekaných a opraných kopřiv, 1,5 dcl mléka. Sůl, muškátový oříšek, vejce.

Příprava:  Na tuku zpěníme cibuli a česnek, přidáme kopřivy a zalijeme mlékem. Ochutíme a krátce povaříme. Zahustíme vejcem. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixerem. Jako přílohu podáváme vařený brambor.

Kopřivová pomazánka:

Ingredience:Ovčí sýr ( 100g ), ricotta nebo tvaroh 100g, česnek, olivový olej, jemně nasekané kopřivy.

Příprava: Vyšleháme ovčí sýr, tvaroh a lžičku olivového oleje. Přidáme dle chuti česnek a jemně nasekané kopřivy. Mažeme na žitný celozrnný chléb.

Kopřiva na mozeček:

Dvě hrsti najemno nasekaných kopřiv podusíme na lžíci tuku, přidáme 3 vejce a mícháme. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s pečivem

Komentáře